8 HÓNAP BÖRTÖNBÜNTETÉS UTÁN SZABADON

Nyolc hónapos fogva tartás után, a kínai "Korai Eső Szövetség Gyülekezet" (Early Rain Covenant Church) egyik presbiterét szabadon engedték a börtönből ezen a héten.



Az "Imádkozz a Korai Eső Szövetség Gyülekezetért" Facebook oldala szerint, Li Yingqiang-ot letartoztatták 160 másik gyülekezeti taggal együtt – a gyülekezeti pásztort, Wang Yi-t is beleértve – körülbelül nyolc hónappal ezelőtt. A kormány megtámadta a Korai Eső Szövetség Gyülekezeti házát 2018 év vége felé, de csak az elmúlt vasárnap engedték szabadon Li-t óvadék ellenében és újra egyesült a családjával, írja a Christian Post.

"Tegnap, Li Yingqiang-ot szabadon engedték a börtönből nyolc hónap büntetőjogi fogvatartás után. Visszaküldték a szülővárosába, ahol újra egyesült a feleségével és gyermekeivel", olvasható a Facebook bejegyzésben.

Wang Yi pásztort és a feleségét, Jiang Rong-ot is letartoztatták egy december 11-i támadáson – csak néhány nappal Li bebörtönzése előtt. Jiang-ot szabadon engedték óvadék ellenében hat hónapos fogvatartás után, de Wang tartózkodási helye még mindig ismeretlen, írja az Asia News.

Nyolc hónapos fogva tartás után engedték szabadon a presbitert


A kínai kormány támadása a gyülekezeten csak egy eset a sok 2018-as évi törvényhozást követően, amelyek szigorúbb szabályozásokat vezettek be a vallásszabadságra nézve. Ez különösen káros a Korai Eső tagjai számára, mégis - a BBC szerint - a gyülekezeti tagok nagyon nyíltan és nyilvánosan dicsőítenek.

Wang pásztor szintén nyilvánosan kritizálta a kínai kormány vallásba való beavatkozását, írja a Christian Post. A South China Morning Post szerint, éppen Wang letartoztatása előtt, Li kijelentette, hogy a gyülekezet továbbra is össze fog gyűlni Istentiszteletre a kormányzati támadások és letartoztatások ellenére is.

"Még akkor is, ha már csak öten maradtunk, az Istentiszteletek és összejövetelek még mindig folytatódni fognak, mivel a mi hitünk valódi", a South China Morning Post szerint Li-t idézte. "Az üldöztetés", folytatta, "egy olyan ár, amelyet érdemes megfizetni az Úrért. Inkább átéljük, minthogy elrejtsük a hitünket, és reméljük, hogy több kínai gyülekezet fog felszólalni és mellettünk állni."